Gestacijski dijabetes

Dijabetes tijekom trudnoće

Kad ste trudni, može se razviti stanje praćeno povišenom razinom razine šećera u krvi (tzv. gestacijski dijabetes), čak i ako nikada prije niste imali dijabetes.

Saznajte više o uzrocima gestacijskog dijabetesa, učincima na vaše dijete i na vas kao majku te kako se gestacijski dijabetes može liječiti.

Uzroci gestacijskog dijabetesa1

Točan uzrok gestacijskog dijabetesa još uvijek je nepoznat. Jedan od razloga mogla bi biti činjenica da hormoni koje luči posteljica, a koji omogućavaju rast djeteta, sprječavaju pravilan rad inzulina u tijelu majke. To se naziva „inzulinska rezistencija”.

Gestacijski dijabetes razvija se kada tijelo majke ne može proizvesti dovoljno inzulina za povećane potrebe tijekom trudnoće.

Inzulin je potreban za prijenos šećera iz krvi u stanice, u kojima se šećer pretvara u energiju. Ako nema dovoljno inzulina, razine šećera u krvi postaju previsoke (takozvana hiperglikemija).

Pregnant woman
Healthy eating during pregnancy

Zdrava prehrana tijekom trudnoće3

Zdrava prehrana važan je dio svake trudnoće, a osobito je važna za žene s gestacijskim dijabetesom. Općenito, treba se pridržavati načela zdrave prehrane: Izbjegavajte prerađenu hranu jer ona sadržava prazne kalorije. Umjesto nje radije jedite povrće i „prirodnu” hranu. Pazite na unos ugljikohidrata i redovito mjerite šećer u krvi.

Ugljikohidrati najviše utječu na šećer u krvi!2

Ugljikohidrati su hranjive tvari koje vašem tijelu osiguravaju najveći dio energije. Zbog toga imaju važnu ulogu u zdravoj prehrani! Postoje različite vrste ugljikohidrata, koje na različite načine (brzo ili sporo) utječu na razinu šećera u krvi. To znači da morate paziti na vrstu i količinu ugljikohidrata koje konzumirate.

Zanima vas koliko ugljikohidrata konzumirate?
Već sada počnite brojati ugljikohidrate4 u svojim obrocima, pićima i međuobrocima! Na naljepnici s nutritivnim vrijednostima nalaze se informacije o tome koliko neka hrana sadržava ugljikohidrata. Kada se radi o namirnicama bez naljepnica, primjerice, svježim proizvodima, količinu ugljikohidrata možete procijeniti. Ako bilježite unos ugljikohidrata i razine šećera u krvi prije i dva sata nakon obroka, vaš tim za praćenje dijabetesa moći će vidjeti kako vaše tijelo reagira na različite obroke te će u skladu s time za vas moći isplanirati individualnu terapiju (ako vam je potrebna) i plan obroka. Razgovarajte s liječnikom o prehrani koja je najbolja za vas.

Brojite unesene ugljikohidrate4
Ovisno o tome koliko različitih vrsta ugljikohidrata konzumirate, vaša razina šećera u krvi rast će brzo ili sporo. Stoga je brojanje ugljikohidrata dobar način za kontrolu razine šećera u krvi.

Prehrana i tjelovježba
Individualni plan prehrane i redovita tjelesna aktivnost uvijek su sastavni dio terapije. Zdravstveni radnici općenito preporučuju tjelovježbu umjerenog intenziteta u trajanju od najmanje 30 minuta dnevno većinu dana u tjednu. To može uključivati brzo hodanje, plivanje ili prenatalnu jogu.3

Utjecaji na vas kao majku

Šećer u krvi obično se vraća na normalne razine nakon poroda. Međutim, ako ste jednom imali gestacijski dijabetes, vjerojatnost da ćete ga imati u budućim trudnoćama iznosi dva naprema tri.

Ponekad dijagnoza gestacijskog dijabetesa otkrije dijabetes tipa 1 ili tipa 2 koji je postojao i ranije. Ako je dijabetes postojao prije trudnoće, on neće nestati i liječenje će se morati nastaviti nakon poroda.

Žene koje su imale gestacijski dijabetes u riziku su od razvoja dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.3

Mother with her child
Newborn

Učinci na vaše dijete

Gestacijski dijabetes obično se dijagnosticira u drugoj polovici trudnoće, dok dijete aktivno raste. Gestacijski dijabetes mora se liječiti kako bi se izbjegle negativne posljedice za vas i dijete!

Ako majka boluje od gestacijskog dijabetesa, visoke razine šećera u krvi prenose se iz krvi majke u krv djeteta. Ako je šećer u krvi majke viši od normalnog, tada i dijete dobiva više šećera od normalnog. Pohranjivanje te dodatne energije uzrokuje rast vašeg djeteta i može dovesti do stanja koje se naziva „Novorođenče veliko za gestacijsku dob” (LGA).

Zbog dodatnog inzulina koji proizvodi djetetova gušterača novorođenčad može imati vrlo niske razine šećera u krvi pri rođenju te je izložena većem riziku od problema s disanjem. Bebe rođene s viškom inzulina postaju djeca s rizikom od pretilosti i odrasli s rizikom od dijabetesa tipa 2.4

Liječenje gestacijskog dijabetesa2

Važno je slijediti preporuke liječnika te na njegov savjet započeti s propisanim liječenjem što je prije moguće. Cilj je održavanje razina šećera u krvi unutar zdravog raspona vrijednosti usporedivog s rasponom vrijednosti u trudnica bez gestacijskog dijabetesa.

Individualni plan prehrane i redovita tjelesna aktivnost uvijek su sastavni dio terapije. Mogu biti potrebne i provjere šećera u krvi i injekcije inzulina. Uspješna kontrola gestacijskog dijabetesa može pomoći u smanjenju rizika od poroda carskim rezom, koji može biti neophodan ako je vaše dijete preveliko.2

Pregnant couple doing yoga

Izbjegavanje hipoglikemije6

Vrsta i trajanje tjelesne aktivnosti različito utječu na razinu šećera u krvi. Umjerena fizička aktivnost može smanjiti razinu šećera u krvi. Određeni lijekovi za snižavanje razine šećera, npr. inzulin, u kombinaciji s dugotrajnom umjerenom fizičkom aktivnošću mogu uzrokovati hipoglikemiju (razina šećera u krvi pada prenisko, što može postati opasno).

Razgovarajte sa svojim liječnikom ako uzimate bilo koji lijek za snižavanje razine šećera u krvi. S druge strane, intenzivna tjelovježba može povisiti razinu šećera u krvi, s obzirom na to da tijelo oslobađa pohranjeni šećer kako bi se nosilo s velikim energetskim zahtjevima. Kako biste bili sigurni, provjerite razinu šećera u krvi prije i nakon vježbanja.

Važno je provjeravati šećer u krvi tijekom gestacijskog dijabetesa7

Da biste spriječili negativne posljedice gestacijskog dijabetesa, razine šećera u krvi morate održavati unutar određenog raspona ciljnih vrijednosti. Praćenje šećera u krvi provodi se glukometrom. Iz kapljice krvi dobivene jednostavnim ubodom prsta glukometar će pokazati trenutačnu razinu šećera u krvi. Razgovarajte s liječnikom o svojem individualnom rasponu ciljnih vrijednosti šećera u krvi.

Kako se najbolje pripremiti za mjerenje šećera u krvi?

Redovito praćenje razine šećera u krvi ključno je za donošenje odgovarajućih odluka o liječenju.8 Kako biste dobili pouzdane rezultate, potrebno je uzeti u obzir neke osnovne pripreme za mjerenje šećera u krvi:

  1. Budući da tragovi znoja, vlage i sl. na koži mogu utjecati na mjerenja9, uvijek operite ruke sapunom i toplom vodom, isperite ih i dobro osušite.
  2. Lancete su jednokratni proizvodi: svakako upotrijebite novu lancetu za svako mjerenje šećera u krvi.
  3. Slijedite upute za uporabu svojeg glukometra.

S pomoću ovih koraka lakše ćete dobiti čisti uzorak krvi.

Za više informacija i personalizirane savjete o dijabetesu i trudnoći obratite se svojem liječniku.

Reference:

1. https://www.diabetes.org/diabetes/gestational-diabetes. Accessed August 2020.
2. https://www.diabetes.org/diabetes/gestational-diabetes/how-to-treat-gestational-diabetes. Accessed August 2020.
3. Noctor E, Dunne FP. Type 2 diabetes after gestational diabetes: The influence of changing diagnostic criteria. World J Diabetes. 2015 Mar 15;6(2):234-44. doi: 10.4239/wjd.v6.i2.234. PMID: 25789105; PMCID: PMC4360417.
4. https://www.diabetes.org/diabetes/gestational-diabetes/how-will-this-impact-my-baby. Accessed August 2020.
5. https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/gestational-diabetes. Accessed August 2020.
6. https://diabetes.org/health-wellness/fitness/blood-glucose-and-exercise. Accessed August 2020.
7. Management of Diabetes in Pregnancy: Standards of Medical Care in Diabetes 2020 Diabetes Care 2020;43(Suppl. 1):S183– S192 | https://doi.org/10.2337/dc20-S014.
8. Immanuel J, Simmons D, Diabetes Care, 2018, Oct;41(10):20153-2058.
9. Barry H. Ginsberg. Journal of Diabetes Science and Technology. (Abstract Paragraph 1).